Shanghai Tidu Reserve:提督甄选前滩太古里店多重多样的集美想象



“Agamograph”

一系列通过柱状透镜观察的不同图像, 

且这些图像会随观察角度的变化而改变。                         ---------------雅科夫‧阿加姆



位于上海前滩太古里的TIDU RESERVE,是北京黑珍珠餐厅“提督”品牌旗下第二家臻选餐厅,同时也是进驻上海的首店。整体空间以“叠”为设计手法,取自提督烤鸭“五味三吃”的创新层叠风味,并且以中国传统水师提督官服“海水江崖”的叠浪图纹为品牌精神,图纹是波涛卷动的海浪,挺立的岩石,美好寓意为“绵延不断、福山寿海”。而品牌吉祥物“麒麟”作为中国传统文化中的瑞兽之一,由六种动物的特征组合而成,承载着祥瑞、善良、权威等多重象征,其形象和寓意成为了表现传统艺术和文化的重要元素之一。所以,提督所拥有的既传统又创新的元素,为品牌形成了“集美”的概念框架。


"TIDU RESERVE", a well-renowned Beijing restaurant, debuted in Shanghai at "Taikoo Li Qiantan," the design concept is inspired by the Beijing Roast Duck cuisine, which is unique for its superposition of layers. The same layering idea can be found in the Tidu graphic logo, using a Chinese official uniform's "Tide and Cliff" pattern and blue and gold as the primary color. "Gathering Beauty" metaphorically refers to bringing together beautiful elements, such as a delicious fusion of flavours and diverse images reflecting traditional Chinese beauty ideals. These elements come together in the restaurant,enhancing the dining experience. The space embodies this concept.



提督之境 三分场域

我们根据提督餐厅的运营需求,将整体空间分为:酒吧区、用餐区和室外中心花园区。用餐区为主要区域,室外中心花园提供了第二用餐空间,提供早午餐、下午茶、夜间小酌等多重场景运用。酒吧区,则是针对全区域,提供酒水的服务。三个区域看似各自独立,实则相互辅助需求。我们同时提取“海水江崖”的官服图纹,海水流淌于海岸岩堆之中的场景作为布局的模拟,每个区域如同分布于海岸边的岩石,而进入用餐的客人如同海水般的穿流之中,并且使用官服上的蓝、金为主色调,红色为辅色,全面运用于空间。


The overall space is divided into three areas to meet operational needs: the bar area, dining area, and outdoor central garden area. While each area appears independent, they mutually support diverse needs. Simulating the scene of seawater flowing through coastal rocks, inspired by the official uniform pattern, the design employs blue, gold as the main color, red as the auxiliary color, fully used in the space.



提督之貌 多重集美 

“集美”思想一直是几千年来中国人精神世界和物质世界所追求实现的目标和愿望, 因此,我们将TIDU五味三吃的烤鸭、海水江崖的图纹及麒麟的“集美”涵义作背景为框架,转化为不同“叠”设计方法,以 “集美”的概念,选择不同的材质(金属、玻璃、木头、GRG石膏等),以其不同通透性及质地性,透过多角度的叠加设置,让客人们不论坐在哪个位置,在用餐的过程中,都能拥有丰富且不断变化的“视错觉”空间体验。






于此同时,我们发现艺术家雅科夫‧阿加姆“流动美学”的艺术思想,亦与提督餐厅的复合性构思,有着相似之处,其多重影像的艺术表现,如1950“复型画”(Polymorph)的系列创作,由无数三角柱构成的画作,融合多变的颜色与形状,随着观者的视角转换,同一幅画会呈现出不同的样貌,这是对人类感知的一种挑战,观者处在当下的时间段中不断的移动,就会看不同的画面。在中西方思维模式的相融下,我们在餐厅内不断地使用“叠”,于外在的视觉上达到多维度的“视错觉”用餐者体验,同时也呼应了内在“集美”的概念框架。


Drawing parallels with Yaacov Agam's "Mobile Aesthetics," TIDU's conceptualization reflects the artistic philosophy of visual illusion through layering and gathering methods. Through the design approach of "layering," RooMoo aims to create the conceptual framework of "Gathering Beauty" and a continuously changing "visual illusion" imaginative space of the restaurant. Moreover, RooMoo uses the dynamic visuals of "Tide and Cliff" to simulate the overall interior, with each area resembling seaside rocks.



提督之艺 叠出错觉

在雅科夫‧阿加姆的艺术思想上,我们可以看出流动美学所产生的“视错觉”,而这样“视错觉”状态则来自层叠与聚集的创作方法,如同我们也藉由“叠”的设计方法,为提督三个区域,创造出“集美”的概念框架和不断变化的“视错觉”想象空间。


In Yaacov Agam 's artistic philosophy, we can observe the "visual illusion" generated by the aesthetics of movement. This state of "visual illusion" arises from the creative methods of layering and gathering. Similarly, through the design approach of "layering," we aim to create the conceptual framework of "Gathering Beauty" and a continuously changing "visual illusion" imaginative space for the three areas of the Admiral.


用餐区:

针对室内用餐区,我们也可以看到整体以海水江崖的画面作为布局,每一个就坐区或是功能区,都仿如一颗颗的岩石,用餐的客人在不同的时间段,彷佛如流水般的进入与流动于空间之中,形成时间与动态美学的相对应的呼应。为了呈现出多维度的视觉感受,我们将公共就餐区墙面以定制的蓝色玻璃砖作为墙面,而金色玻璃砖则是区分了卫生间及散座区间隔断墙,分别以四种拼组角度的叠加,让从旁而过的客人产生出不同的视觉角度。






室内用餐区中心及VIP包厢主要以不同大小的椭圆及圆形作为半球形立体天花装饰主视觉,整体以GRG石膏做出造型,内外部分别为蓝色及灰色艺术涂料,顶部为深蓝色镜面不锈钢,装置的最外层则为金色金属链,模拟了海水长年冲刷金石的动态想象,同时层叠的设计手法,从不同的角度都可以看到多维度的表现。酒窖则以胡桃木酒架搭配咖啡色钢化玻璃墙面,并配上蓝色人造石与胡桃木相交错拼组的地面,让这座独立式的酒窖散发出层叠交织的独特感。


The semi-spherical GRG ceiling, adorned with layers of blue and beige paint and golden metal chains, simulates the dynamic imagery of seawater washing over gold ore. Four different assembly methods of blue and golden glass bricks on the walls provide varied visual perspectives for guests.















中央花园区:

我们希望将位于室外的中央区打造为户外花园的概念,以植物层叠的模式,引导用餐的客人逐步穿过花园景观,达到沉静放松的感受。外摆区的整体环境及座位设计,亦与海水江崖的画面感呼应,彷佛海水蔓延于江崖边的岩岸情景一般。主要以深蓝紫色铝板及胡桃木搭配米白色坐垫作为用餐区的不规则卡座,并且于卡座的周围布置茂密绿植,自然形成城市花园的样貌,同时也提供了用餐时的隐蔽感。


With its layered plant arrangement, the outdoor central garden area guides guests through a relaxing and secluded dining experience amidst lush greenery.







酒吧区:

我们在酒吧区的外立面以一片片咖啡色半弧形不锈钢板间隔了一条条的LED灯,让人在黑夜中产生了视觉的层次感。针对天花顶面装饰的玻璃层面,以不同的纹理叠加出提督的logo,在不同的视觉角度下,可以看到logo重影角度的不同。同时,针对区域内的酒架背景墙,以蓝色不锈钢片作半弧曲线,透过不同角度的叠加,让视觉丰富多变。


The outdoor bar counter features coffee-coloured stainless steel arcs with LED lights, creating a visually layered effect at night. The ceiling, showcasing a logo on glass panels through stacking, offers a dynamic view from different angles. The bar shelf, composed of overlapping blue semi-circular stainless steel panels, adds visual variety.









--------------------------------------------------------------------------------------------

关于项目

项目城市:中国上海

项目面积:525m² 室内(用餐区:462m²+酒吧区:63m²)+239m²(中央花园)

楼层:1 层

商业型态:餐厅

客户:提督 TIDU 

设计团队:RooMoo Design Studio

灯光顾问:RooMoo Design Studio

主要材料 GRG造型石膏、胡桃木、镜面不锈钢、古铜色定制金属网、定制玻璃砖、皮革等。

项目位置:前滩太古里

摄影:Wen Studio


About Project

Project City: Shanghai, China

Project Area: 525m² Indoor (Dining Area: 462m² + Bar Area: 63m²) +239m² (Central Garden)

Floors: 1

Business Type: Restaurant

Design Team: RooMoo Design Studio

Lighting Consultant: RooMoo Design Studio

Main Materials:GRG modeling gypsum, walnut wood, mirrored stainless steel, custom bronze-colored metal mesh, custom glass bricks, leather, etc.

Project Location: Taikoo Li Qiantan

Photography: Wen Studio



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


For more information, please contact us