Halation, Shanghai 




人类每次正视自己的渺小,都是自身的一大进步 - - - - - - Frank Herbert《沙丘》

“Greatness is a transitory experience. It is never consistent. It depends in part upon the myth-making imagination of humankind. The person who experiences greatness must have a feeling for the myth he is in. He must reflect what is projected upon him. And he must have a strong sense of the sardonic. This is what uncouples him from belief in his own pretensions. The sardonic is all that permits him to move within himself. Without this quality, even occasional  greatness will destroy a man.”― Frank Herbert, Dune


想象力就是一份超能力 

Halation光晕,是天文学里的一个迷人词汇。 传递体验、细致独特、质感舒适、亲切友善, 是上海Halation餐酒馆的品牌价值。

Halation is a fascinating word in astronomy. Deliver experience, meticulous and unique, comfortable sense, cordial and friendly, and it is the brand logic of Halation Bistro/Lounge. 

Located in the central area of Shanghai, an affluent Jing’an neighborhood filled with tree-lined avenues and beautiful red-brick 800 Show (Creative Working Center and Show area), this is Halation’s first outpost of the brand.



我们运用3713块的植草砖,包覆了整个Halation, 同时,以三种拼组设置于空间之内。15个大型无极灯,是广义相对论中光都无法逃脱的黑洞。

70块金属天花板面拼出了对宇宙星际的无限想象,于其上悬挂了81支仿若行星及陨石的圆盘装置。酒吧台被象征如日月盈缺的80片大小砖面,以渐递的方式完整的包覆。

2个如旋钮开关般的飞行酒架,启动了由86支酒瓶所建造出的时间之门。

The design team used 3713 square-shaped grass block pavers to cover ‘Halation ’ with three different combinations and patterns. 

The 15 large infinity mirror pendant lamps and 70 metal ceiling surfaces together spell out the infinite imagination of the universe and the interstellar, with 81 disc devices that feel like planets and meteorites hung on it. 

The bar counter is represented by 80 pieces of bricks, like the sun and moon, changing gradually. 2 wine racks like  flying rotary switches activate the gate of time built by 86 wine bottles.



Halation综合了咖啡区、酒水吧台区、中心就餐区、左右两边卡座区、厨房及卫生间,依据不同的使用需求,设计相对应的空间尺度,运用材料与环境之间的组合,划分出各个区域,又以中心就餐区为主轴串联了彼此。

Halation integrates the coffee area, the beverage bar area, the central dining area, the card seat area on the left and right sides, the kitchen, and the bathroom. 

According to different usage requirements, the two newly added pillars with six original ones divide the main space  into four seating areas and one delivery corridor to keep each site corresponding privacy. 

Central dining area naturally as the main axis connects other four regions.





出发,来一场探秘的旅程吧! 

以天文环境为概念的Halation,运用不同的装置与蓝芽控制全场灯光的方式,在不同时间的用餐模式下,为空间体现了十足的趣味与适当的灯光氛围。

With the concept of astronomical environment, ' Halation'  uses different lighting Installations and BlueTooth to control the lighting effect of the whole site. 

Therefore, the various dining times reflect the diverse interest and appropriate lighting  atmosphere.



咖啡区是一个直接对外的区域,兼顾了照顾外摆及外卖的功能,我们设置了共8个无极灯在入口处(6个) 及操作区(2个),希望提供等待咖啡制作时,也能让人对内部空间有着无限的遐想。

The coffee area directly faces the outside, considering the functions of taking care of the outdoor seating and food taking-out. 

The total of 8 infinity lamps at the entrance (6) and the operation area (2) can make people have unlimited reveries about the internal space.



邻近主入口的酒水吧台区,是调酒师的主场,也是设计上对于时空流转的表现之处。

半弧形的三阶层纵向酒瓶装置,透过灯光的照射,绽放出一份留住时间的美感,2座大型的飞行酒架,提供了酒品的展示与摆放,却好似成为了开启时间更迭的旋钮。

The wine bar area adjacent to the main entrance is the stage of the bartenders, and it is also the place where the design expresses the flow of time area. 

Through the illumination of the light, the half-curved three-level vertical wine bottle installation blooms a beauty of keeping time. The two size able flying wine racks provide the display of wine and seem to be the start of the time change.



81支圆盘分布于中心用餐区的天花顶面,我们希望从任何的角度,都能看到不同的样貌,错落的高低 设置,暗喻了月亮阴晴圆缺的想象。

并且以点、线、面为基础构思,运用RGB 灯光颜色可编程及其能不断变幻的特性,搭配圆盘组建为宇宙星盘的意象。

The 81 discs are distributed on the top surface of the ceiling in the central dining area. We hope that from any angle, we can see different appearances. The staggered settings of heights allude to the imagination of the cloudy and sunny moon. 

And based design logic of points, lines, and surfaces using RGB light color programmable and constantly changing characteristics,  combined with the disc to form the image of the universe astrolabe.



向往宇宙奥秘的我们,为Halation制作了一座返回舱飞船裝置,增添了全场中心位置趣味的亮点。并且为了能够提供该区域舞台及表演的多样性使用,能够轻易的搬移也是飞船重要的结构特性。

For adding an exciting highlight to the center of the venue, we have made a return capsule spacecraft device for Halation. 

And to be able to provide the diversified use of the middle area as stage and performances for routine and special activities, being able to move quickly is also an essential structural feature of the ' spacecraft'. 



如果说, 所有用餐区是一片天文学的想象,那么暗藏于空间后端的卫生间区域,就是另一个小行星系。 

 走入光线邃暗的走道,行星上的迎宾兽,安静的等待所有走进的宾客,刻意将空间划分为主使用区及等 待区,错开不同使用者的需求。

相互对照的镜面,体现了无底黑洞的层迭效果,让等待的时间,也有了非常有趣的感受。

Walking into the dark bathroom aisle, the welcoming beast on the planet quietly waits for all the guests who walk in, deliberately dividing the space into the main toilet area and the waiting area, matching the needs of different users. 

The contrasting mirror surfaces reflect the layering effect of bottomless black holes, which gives an exciting feeling in the waiting time.





那些年,我们对于环境的用心

为了达到友善环境的目的,设计师决定降低新材料的开发成本,尝试运用隐藏在生活环境中具环保性及可持续性的建材及素材

Material & Environment friendly

To achieve the goal of a friendly environment, the design team decided to reduce the development cost of new materials and tried to use environmentally friendly and sustainable materials and materials hidden in the everyday living environment.


材料的选择:寻找简单、普通的材料

我们希望在材料的运用上,针对质量与造价上能有所平衡,所以选了具有环保性及低成本的植草砖,免烧砖的制程,达到环保生产的要求。

并且选择砖的既有本色,不增加制色工序,进行重组和叠加,提供更弹性的视觉条件,抗压不易损坏,是针对可持续性材料的最重要表现

Material selection: look for simple and familiar materials

In response to environmental friendliness, we use reorganized and superimposed low-cost square grass block pavers to balance cost and quality. 

Its compressive resistance and not ease of damage is the most critical performance for sustainable materials.



即兴的过程:偶然中的效果

针对天花顶面的光晕反射的产生方式,是我们透过工地巡场时的启发,将原本包装灯具的铝箔纸袋和打包现场各式建材的废弃塑料膜,作为圆盘材料上的可持续性作法。

对我们而言,美的画面也可以经由简易材料的再创造,是环保议题上需要被重视的。

The process of improvisation: the effect of fortuitous

The production method of the halo reflection on the top surface of the ceiling is inspired by our site visits. 

The aluminum foil plastic bags used to pack the lamps and the waste plastic film used to pack all kinds of site materials are used as the disc materials. Sometimes, beautiful space can also be recreated by simple materials, 

which is an issue that needs to be taken all the time seriously.



对比的视觉:环保理念的发声 

圆盘的设计初衷,是一颗颗闪耀于宇宙星际中的行星群想象。而灰色铝箔纸盘面和具肌理感的金色涂料盘底搭配,却是我们想要表述,在欣赏所有美丽事物的时刻,是否应该反思背后所可能产生的废弃物代价?

当设计开始朝着反思材料及建造方式的理念前进时,该如何运用与解决已存在的人造材料及废弃物,也是一个需要被思考的议题。仰望浩瀚星辰的当下,是希望透过设计的表现,传达对环境的保护。

Contrasting vision: the voice of environmental protection concepts

The original intention of the design of the disc is the imagination of a group of planets shining in the interstellar universe. 

But if the combination of the gray aluminum foil plastic plate can inspire people to appreciate all the beautiful things, whether they are at the expense of the environment. 

When the design direction begins to move towards rethinking materials use and construction methods, how to use and solve the existing manufactured materials and waste is also an issue that needs to be considered. 

Looking up at the vast stars now, the design team wishes to convey the protection of the environment through design performance.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


关于项目 

项目城市:上海

项目面积:360 平米 

楼层:一层

商业形态:餐酒吧 

客户:Halation 

设计团队:RooMoo  

建设单位:上海邑筑装饰工程有限公司 

灯光顾问:欧羊(WOY)照明设计 

主要材料: 棕色植草砖,喷色金属,灰色铝制塑料袋(包灯具),灰塑料薄膜,黑色吸光布,定制图案瓷砖 

项目定位:上海静安区常德路800秀2栋一层 

摄影:Wen Studio


About Project

Location:  Shanghai, China

Project Area: 360 Square Meters

Number of Floors: 1

Business Attribute: Bistro/Lounge

Client: Halation

Design Team: RooMoo

Construction Company:Yizhu Shanghai Decoration Engineering Co., Ltd

Lighting Consultant: WOY Lighting Design Co., Ltd

Material: Grass Block Paver, Color Paint Metal, Waste Plastic Film, Studio black light-absorbing cloth, Aluminum Foil Plastic bags, Customized Pattern Ceramic Tile

Project Location: 31°14 02.4”N 121°2635.7”E

Photography: Wen Studio


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

更多请关注 For more information, please contact us