The Villa at Number 61, Nanjing


 

看似古典质朴的欧风别墅,被注入了东方独有的人情温度,东西交融而成的新法式风情,为一家人带来丰富的居住体验。

The seemingly classic and rustic European style villas are infused with the unique oriental warmth of humanity, and the new French style blended by the East and the West brings a rich living experience for the family.



斜尖的屋顶、石头砖瓦砌成的外墙,欧洲乡村小镇的瓦房总给人一种惬意又温馨的氛围。业主选择四周环绕花园植栽、泳池,风景宜人的别墅,希望为一家人打造一个拥有西方倘佯自然的环境与东方富有人情温度的住宅空间。如莫设计团队表示,别墅设计对建筑本身的方位、朝向、院落,以及室内、外环境的水平和垂直方向的考量都十分重视,所以他们透过对空间尺度以及动线的重新梳理,不仅串连起室内外场域,同时也让此处成为真正的亲子趣味空间。


藏匿于细节中的法式语汇

这栋别墅共有四层楼,楼层依照机能布局。 1 楼是家人日常活动的公共空间,23楼为私密的卧室区域,地下层则设置娱乐活动室,而室外庭院被建物划分为南北两侧,南侧的泳池、花园是孩子的娱乐场地,而北侧则在房屋的阴影下形成一个天然的庇荫,成为一处宁静的散心之地。步入别墅的前厅,视线会随着天然实木与大理石交错拼贴的花纹地面,自然引导到位于中心的客厅,将两组浅卡其的一字型沙发对称排列,浸染在橘橙色的空间中,与背后窗景的花园绿意,形成了一幅如艺术般的画作;为了不影响视觉焦点,客厅天花板采用简洁的手法处理,让内院景观成为此处唯一的主角。客厅的两旁分别是侧厅与餐厅。不同于暖橘色调的客厅,侧厅选用深蓝色系形成对比,两者之间透过平开的隐藏门分隔,一边是日出、一边是深夜,相异的氛围提供居住者不同的使用需求,并营造另一种惬意的放松感。另一侧的餐厅藉由三面开窗的设计,将内院景观尽收眼底,不管是用餐、聚会,都能让使用者更加惬意;此处的天花板保留原始建筑的斜尖屋顶构造,挑高空间以及梯形的形状透过阵列的木条网状结构设计,不仅丰富本身的表面肌理,木质的温润色彩也增添柔和氛围。设计团队为了让居住者能充分享受到阳光与景色,将开放式厨房、餐厅、客厅等主要的公共区域规划在房屋的南侧,让父母能轻易掌握孩子动态,和在院中玩耍的孩子们互动。


2、3 楼是提供休憩、睡眠的静区,透过在不同材料中揉入更多色彩的变化,来体现每间卧室的特质以及每位使用者的喜好。主卧室以白色墙面,搭配具深浅变化的驼色地毯、金色质感的窗帘,更衣室与卫浴内也选用橙色的玻璃,延续公共空间的暖调气息;女儿房在壁纸和马赛克磁砖中,藉由排列的变化,形成了由粉到黄的渐变色彩,柔和空间氛围;儿子房则在墙壁、天花板和马赛克磁砖中选用了色泽鲜明的绿松石色,拉开和其他卧室相异的色彩语汇。而地下层作为娱乐共享空间,在昏暗的环境中堆叠上黑灰色的染色橡木作为基调,更满足影视观赏、收藏展示等活动需求。设计团队表示,业主希望别墅能优雅又不失奢华,以法式风格为方向,又希望跳脱旧有法式风格的既定印象,为此,此作定位为「新法式」风格,透过传统材质与新材料、工艺的结合,从设计细节和质地来诠释。其中,最具特色的是经过简化的法式石膏线,借此传达出法式生活的浪漫与精致;而量身订制的隐藏门把手、个性化壁纸、渐变马赛克图案以及各个空间中的地毯,都微妙的和整体法式风格进行现代和古典的搭配与对话。团队精心规划的通透格局,不仅让室内空气得以充分流通,也能放大整体的空间感;加上隐藏式暗门与双平行动线的设计,门片敞开时能与走道墙面自然融合,满足业主聚会、亲子活动所需,关上后,又能提供安静的私人空间与时光。



2. 别墅位于南京的浦口,四周环绕花园植栽、泳池,风景宜人。

2. The villa which is located in Nanjing, China, is surrounded by a nice garden and a swimming pool. 



3. 前厅,由天然实木与鱼肚白大理石交错拼装成指向图形的花纹地砖。       

3. The main entrance offers a nice floor marrying a wood floor pattern with white marble.



4.橘橙色客厅中放置两组浅卡其的一字型沙发,与背后窗景的花园绿意,形成了一幅艺术般的画作。

4.The first living room uses a warm yellow, similar to a warm sunset, marrying orange, gold, and yellow colors, into the pillows and soft decoration.



5.6. 侧厅连接着客厅与内院,深蓝色系营造出相异于客厅的氛围与机能。

5.6. The second living room uses a dark blue, such as a nice blue sky in the evening before nighttime.



7. 南侧的泳池、花园是孩子的娱乐场地。

7. Garden and swimming pool are the playground for children.



8-10. 客厅的天花板透过阵列的木条网状结构设计,丰富其形状本身的表面肌理。

8-10. The ceiling of the dining room use wood and wood sticks to create an inner visible roof structure.



11. 主卧室搭配具深浅变化的驼色地毯、金色质感的窗帘,延续公共空间的暖调气息。

11. The main bedroom and bathroom of the parents get a customized carpet and curtain with a golden touch.



12.主卧室的更衣室以及卫浴内,选用橙色玻璃,与墙上的白色内饰皮革形成鲜明对比。

12. The dressing and bathroom have a warm orange glass to contrast with the white upholstery leather on the walls. 



13.女儿房在壁纸和马赛克磁砖中,藉由排列的变化,形成了由粉到黄的渐变色彩,柔和空间氛围。

13. The daughter’s bedroom is using a gradient of pink to yellow.



14.儿子房则在墙壁、天花板和马赛克磁砖中选用了色泽鲜明的绿松石色。

14. The son’s bedroom is using a nice turquoise color into the wall/ceiling painting and mosaic.



15.设计的精致在门把手、合页处等细节部分皆有体现。

15. The exquisite design is reflected in details such as door handles and hinges.



16-18. 地下层作为娱乐共享空间,在昏暗的环境中堆叠上黑灰色的染色橡木作为基调,更满足影视观赏、收藏展示等活动需求。

16-18. The loud activities were located in the basement. Stacked with dark-gray stained oak as the base tone in a dim environment, it would be able to meet the family’s needs of film and television viewing, and collection display activities better.


Mister Lu approached Interior design studio, RooMoo, with the desire to design a villa inhabited for a family of two children, with a western design style. This villa is located  in Nanjing, China. It is surrounded by a nice garden and a swimming pool. 


RooMoo replied by using a French style with a few Chinese touch, combining noble and rough material. In order to offer the most comfortable and enjoyable layout.

 

French style with a few Chinese touch

The three functions: dining room, main living room, and second living room were implanted on the first floor facing the south garden. As it was important for us to allow everyone, in every public space, to be able to enjoy the outdoors and to offer beautiful green scenery with direct light. Quiet activities, such as bedrooms were located upstairs with a number of 5 bedrooms in total. While the loud activities were located in the basement. The main entrance offers a nice floor marrying a wood floor pattern with white marble. It remains to speak about colors and artistic touch. To bring a warm feeling into every space of the house, warm orange and beige leather were selected. The first living room uses a warm yellow, similar to a warm sunset, marrying orange, gold, and yellow colors, into the pillows and soft decoration. While the second living room uses a dark blue, such as a nice blue sky in the evening before nighttime. The idea was to create a calm retreat atmosphere for study time. Dark blue is found on the painted ceiling and in the soft decoration. The dining room uses a salmon color into the walls. While the ceiling use wood and wood sticks to create an inner visible roof structure. It also can be seen as a nod in the Chinese roof structure. we wanted to create a warmer traditional feeling above the dining table.

 

Quiet activities were located upstairs. The main bedroom and bathroom of the parents get a customized carpet and curtain with a golden touch. The dressing and bathroom have also a warm orange glass to contrast with the white upholstery leather on the walls. The daughter’s bedroom is using a gradient of pink to yellow. The son’s bedroom is using a nice turquoise color into the wall/ceiling painting and mosaic. While the loud activities were located in the basement. The low light for nocturne activities such as cinema, bar or wine cellar is well met.


We created a double parallels circulation flow into the space, which is particular to the French layout. Once, all the doors in those corridors are open, it allows to enlarge the space with interesting perspectives of arches and offering nice scenery all along the corridor facing the garden. Once the doors are closed, it creates some privacy for cinema or study functions. The western style was brought by using details and material. The most obvious element is certainly the traditional French wall molding, used in Haussmannian apartments in Paris.




项目地址:南京

项目面积:580 平方米

楼层:4层

商业形态:住宅

客户:Mister Lu 

材料: 自然橡木地板、黑灰色橡木刮板 鱼肚白大理石 高品质爵士白大理石 有色马赛克 皮革 手工定制壁纸 。 

设计公司:RooMoo

设计团队:RooMoo

照片版权:RooMoo & Xiao Yunnnn Studio(摄影师)


Location:  Nanjing, China

Project Area: 580 Square Meters

Number of Floors: 4

Business Attribute: Residential Apartment 

Client: Mister Lu  

Materials:Oak(wood floor), green mosaic (for floor and wall pattern),  leather(for the ribbons). 

Design Company:  RooMoo

Design Team: RooMoo

Photo Copyright: RooMoo & Xiao Yunnnn Studio (Photographer)

-----------------------------------------------------------------------------

更多请关注 For more information, please contact us