Power of Nature




设计的灵感来源来自于藏民对山的崇拜之情 - “深造就了当地独特的建筑形体以及色彩 - 山体的形状以及纹理给了藏民造物的灵感自然光线的映射在山体上的奇观焕发了当地建筑的独特的生命力。


The inspiration of this design comes from the worship of the mountains by the Tibetan people. This kind of love to mountain contributes to the particular architectural form and the choice of the color. The shapes and textures of mountains are creating inspirations to Tibetan people. The reflaction of natural lights on moutians became the vitality of   local architecture.


我们希望在此次餐厅的设计上可以和当地藏民站在同一视角审视整体营造元素的使用以及氛围形成。


We hope that we can have a common view with Tibetan people, in order to take a look at the using of the whole construction elements and the forming of the atmosphere during the process of the restaurants' design. 




基于对空间条件的研究以及业主的需求,空间设计的重心放在了如何在空间采光条件差的基础上,解决空间昏暗的问题以及设计语言的本土当代化体现。


Base on the observations of the site and the requirements of the clients we have found the lighting conditions are poor, and then we lay our stress on how to deal with the problem of a low-light environment and how to reflect local characteristics with modern design methods during this design process.




空间中起到结构支撑、阵列排布的柱子自然成了关键点。


The columns in this space play an important role in supporting the structure and defines the space with a rank layout.




我们采用了强化的手法,引入色彩灯罩的方式将每个柱子变成了空间中的照明以及视觉的核心,其目的是扩大空间照明层次,使每个空间递进层都有光照核心,也希望用这种转换焦点的方式来削弱空间昏暗的感受。


We introduced the idea of “colorful lamp-chimney” to make each column not only be the light machine in the space, but also be the visual focus in the restaurant. The purpose of doing this is in order to expand the lighting space, so that each space has it own lighting focus point in different layers. With method of adding lighting focuses, we also hope the low-light environment can be improved.




色彩灯罩的组成元素构成的灵感则来自于当地山体层积岩的表象状态(即当地传统建筑以及围墙出现的元素的排列方式)。


The “colorful lamp-chimney” made from lots of constituent elements. This inspiration comes from the textures of the stratiform rock (this element appears on the array style of the local architectures and the enclosures ).




所有家具布置以及流线分布围绕着空间中巨大的灯罩展开分布,形成就座区域划分。


All the layout of the furnishings and circulations of the customers are around with the huge “lamp-chimney” in the space. This is the principal of the zoning.




墙面的设计效果为了实现空间的统一且完整性,给观者呈现一种印象深刻的画面感,设计中也把灯罩的灵感以及重新诠释后的当代图案语言延续到了两个餐厅整体的墙面设计中,一个色彩丰富,一个温馨稳重。


The design of the walls are coherence Between the two restaurants next to each other. In order to give a profound impression to customers. We continue to use some design elements from the “lamp-chimney” and re-create a modern patterns on the walls in these two restaurants during the process of design.




重新解构的图案通过手工作业者的再创造以及自由的营造,再现了当地山体机理给人呈现的连续、融合、无序以及多变的状态。这也是我们做为局外人的一种另类的拜山仪式。


With designing the new patterns and worship work made by the local craftman. Reproducing the special texture of the mountain which gives people a condition about continuous, syncretic, optional and changeable style. This is also a different ceremony of “worship to the mountains” that we give to the nature as an outsider.





Design Company(设计公司): RooMoo

Design Team(设计团队): RooMoo

Website(公司网站): www.roomoo.cn

Email(公司邮箱): info@roomoo.cn

Press contact(联系人): marine.bois@gmail.com

 

Client(客户): Yumchina

Project year(项目完成时间): 2019

Project Area(项目面积): 324 Square Meters (Pizzahut) - 270 Square MetersKFC

Number of Floors(楼层数): 1

Location(项目地址)Tibet, China

Photographer(摄影师)sky

-----------------------------------------------------------------------------

更多请关注 For more information, please contact us